Ordning och reda på hemsidan med 5 enkla tips!

Publicerad: torsdag 21 jun 2018 johanna nilsson

En hemsida eller webbshop som underhålls ordentligt förenklar både för redaktören och besökaren. Sköts inte hemsidan under en tid blir det som en djungel, svårt att hitta det man letar efter, igenvuxna, inaktuella texter eller brutna genvägar och länkar. Med våra tips håller du enkelt ordning på hemsidan eller webbshoppen utan några större insatser!
 

1. Kontrollera länkar

Brutna länkar kan irritera även den mildaste besökaren! Boka in en tid i kalendern, kanske en gång varannan vecka, då du regelbundet kontrollerar alla länkar på hemsidan så att allt fungerar. En sida du har länkat till, intern eller extern, kan ha raderats och din länk brutits.  Genom att alltid ha fungerande länkar undviker du besvikna besökare som inte hittar vad de letar efter och förlorade affärer. 

2. Ordning och reda

Se till att bilder och filer i mediearkivet sorteras ordentligt från början. Skapa en mappstruktur som matchar din hemsidas uppbyggnad och lägg bilderna i rätt mapp direkt. På så vis hittar du enkelt bilderna du letar efter och kan snabbt radera bilder som är inaktuella. Kom ihåg att också döpa dina bilder så att alla redaktörer förstår vad bilden föreställer, då slipper ni öppna och titta på bilden varje gång. 

3. Radera löpande

Ta för vana att städa löpande! Laddade du upp en bild du sen inte använde? Radera den direkt så att det inte ligger onödigt mycket material i ditt mediearkiv. Gå igenom dina sidor regelbundet och kontrollera att alla sidor fortfarande är aktuella. Har ni många avpublicerade sidor? Gå igenom dem kritiskt - kommer vi publicera detta igen? Om inte, radera! Att hålla nere antalet sidor i strukturen underlättar för redaktörerna att ha koll på vad som är nödvändigt att hålla efter. 

4. Kom ihåg att ändra tidsberoende texter

Har ni ofta texter som är tidsberoende? Till exempel en tidsbegränsad kampanj som ni ändå vill annonsera på startsidan eller ett evenemang som är ett särskilt datum. Antingen kan du tidstyra sidan så den avpubliceras när den inte längre är aktuell eller så lägger du in en påminnelse i kalendern så att du kommer ihåg att ändra texten så fort datumet passerat. 

5. Kommunicera med varandra

Ett riktigt bra, och kanske det viktigaste, tips är att kommunicera redaktörerna emellan. Kom överens om hur ni ska fördela ansvaret och sortera bilder. Då är sannolikheten större att den välskötta trädgården aldrig blir en vildvuxen djungel!

Regelbundet och löpande underhåll av er hemsida gör att ni aldrig behöver lägga ner jättemycket tid på den samtidigt som hemsidan mår bra och besökarna blir nöjda! 

Nyfiken på hur vi kan göra er mer framgångsrika?

Prata webb med oss