Bästa tipsen för bättre bilder med mobilkameran

Publicerad: torsdag 1 feb 2018 johanna nilsson

Bilder och rörlig media är i princip ett måste för att nå ut i dagens tuffa informationsflöde. Många företagare som har Facebook-sidor eller Instagram-konton tycker att det är svårt att ta bra bilder och struntar då i att uppdatera. Det ska vi råda bot på nu!

Här kommer några enkla tips att ha i åtanke för att ta bättre bilder med din mobiltelefon.  

1. Bilddisposition och det gyllene snittet 

I sociala medier är bildformaten oftast anpassade för liggande bilder. Det är därför bäst att i första hand ta liggande bilder, men generellt brukar man säga att miljö- och detaljbilder är liggande och porträttbilder stående.  

För att ge bilden en bra balans och göra den intressant är det väldigt effektivt att placera objektet (det du fotograferar) i det gyllene snittet. För att få hjälp att hitta snittet kan du aktivera rutnätet i kamera-appen i din telefon.  

Gyllene snittet. Kille i skjorta, hatt och solglasögon vid en avstängd väg. Här ser du hur personen är placerad mer åt vänster del av bilden och fokuspunkten är placerad i det övre vänstra krysset. När personen tittar bakåt, ut ur bilden brukar man säga att det skapar en känsla av att lämna något. Hade personen på bilden istället tittat åt sitt vänster hade han varit på väg framåt, mot något nytt. 

 

 

 

 

Gyllene snittet. Män med sina cyklar ovanför en backe.

 

 

På den här bilden är istället objektet placerat mitt i bilden vilket inte gör den så intressant som den skulle kunna vara. Gräset i bildens högerkant är ju inte jättespännande och svårt att koppla till cykling. Hade fotografen flyttat sig en bit till höger, placerat objekten i den högra delen av bilden och fått med mer av vägen hade bilden fått ett helt annat uttryck. 

 

 

2. Tänk på ljuset!  

Det är alltid bäst att fota i dagsljus då färgåtergivningen blir bäst, men det absolut viktigaste är såklart att du har tillräckligt mycket ljus för att bilden ska bli skarp. Om det går, försök placera det du ska fota nära stora fönster eller liknande.  

Om du fotar i skarpt solljus, tänk på hur skuggorna faller. Det är alltid surt att i efterhand inse att din egen skugga syns på bilden. Ibland är det bättre att placera objekten i skuggan, då undviker du också kisande ögon och andra grimaser.  

Bild tagen i motljus. Mörka gestalter på en äng.


Motljus kan ge riktigt snygga effekter, men det är svårt att lyckas med när man fotar med mobilkamera. Undvik istället att fota i motljus då objektet blir svart och detaljerna i bilden försvinner. Här ser du en bild tagen i motljus vilket ger mörka gestalter. Effektfullt om syftet inte är att visa upp mer detaljer så som tex ansikten.

 

Bilden nedan till vänster är tagen när det är mulet vilket ger ett mjukt ljus och inga skarpa skuggor. Bilden till höger är tagen i hårt ljus, och dessutom lite motljus, som har skapat skarpa skuggor på vägen och gör personens ansikte mörkt. 

Mjukt ljus. Män och cyklar vid en hamn.    Skarpt ljus och motljus. Kvinna i cykelhjälm på en tom gata.

3. Fota på rätt avstånd 

När du tar miljöbilder/naturbilder kan du stå långt ifrån för att få med så mycket av miljön som möjligt i bilden. Tar du däremot porträttbilder är ett bra riktmärke att fota från naveln eller brösthöjd och uppåt. Fotar du detaljbilder kan du hålla kameran riktigt nära för att det ska bli en intressant bild. 

Miljöbild. En guldfärgad äng, blå himmel och berg i fjärran.   Porträttbild tagen i brösthöjd. Kvinna i cykelhjälm med hav och berg i bakgrunden.

Detaljbild. Apelsinklyftor.

4. Förmedla en känsla

För att skapa mer känsla i bilder kan det hjälpa att fota ganska nära och inte ha med hela objektet. Ofta förstår man vad som är på bilden utan att se hela objektet. Även här spelar ljussättningen och bilddispositionen in. Idag finns det också många gratis-appar för att redigera bilder i telefonen som har färdiga fotofilter som skapar olika känsla i bilden.  

Men det bästa sättet att förmedla en känsla är att fånga en riktig känsla på bild. Går det fort ska det synas på bilden, är personerna lyckliga - fånga ett spontant ögonblick där det syns. Det finns det inget som slår!

Fartfylld bild. Hästar i galopp över ett fält. Kärlek och lycka, ett äldre par tillsammans.

Detaljbild, en röd katt.

Behöver ni tips eller hjälp att ta bilder av er verksamhet är ni välkomna att höra av er!

Nyfiken på hur vi kan göra er mer framgångsrika?

Prata webb med oss