Sökmotoroptimering ger fler besökare del 6

Publicerad: torsdag 2 nov 2017 johanna nilsson

En bild säger mer än tusen ord sägs det och är såklart ett viktigt element för att få en levande, inspirerande och lockande webbsida. Hur du optimerar dina bilder påverkar din ranking hos sökmotorn, därför tar vi oss en titt på bildoptimering i dagens inlägg.

Filstorlek

Det är aldrig roligt att besöka en webbsida där bilderna laddar och laddar och laddar och… Se därför till att du har rätt storlek på dina bilder och använd jpg- eller png-format. WM3 rekommenderar bilder med en bredd på 1 600 pixlar om du har en toppbild på startsidan, men för andra bilder på din webb bör du inte ha en större bredd än 800 pixlar. I WM3 sparas din bild som small, medium och original vilket gör det lättare för dig att välja ett bra format. Trots det är det viktigt att du själv reflekterar över bildernas storlek innan du laddar upp dem.

Döp din bild

Filens (bildens) namn är viktigt för att sökmotorn ska kunna förstå vad som är på bilden. Se till att du döper den efter vad bilden föreställer. Är det en röd kattunge på bilden ska den heta ”röd_kattunge.jpg” istället för DCS_08449.jpg.

Relevans

Dina bilder ska tillföra något på din sida, som att förstärka ett budskap eller visa upp en produkt. Sökmotorn förstår bildens innehåll med hjälp av texten omkring bilden, därför är det viktigt att det hänger ihop.

Alt-text

Att du anger en alt-text på alla dina bilder är extra viktigt ur tillgänglighetssynpunkt för dem som har nedsatt syn, men även sökmotorn använder sig av alt-texten för att förstå innehållet. I alt-texten beskriver du vad bilden föreställer. Det är bra om du kan få med något av dina nyckelord i alt-texten, men forcera det inte, ha fokus på din besökares behov och låt texten vara lättläst och naturlig.

 

Röd kattunge ligger på rygg i gräset

Exempel!

Bra alt-text: Kattunge

Bättre alt-text: Röd kattunge ligger på rygg i gräset.

Dålig alt-text: katt, kattunge, gräs, utomhus, gullig

Här hittar du alt-texten för ifyllnad.

 
 
 
 
 

I WM3 hittar du alt-texten genom att högerklicka på din bild och klicka på bildegenskaper.

I dialogrutan som dyker upp kan du fylla i din alt-text i fältet som heter alternativ text.

 

Vill du få din webbsida analyserad eller hjälp med att göra de ändringar som krävs för att rankas högre? Kontakta våra redaktörer så får du hjälp direkt!

 

 

 

Nyfiken på hur vi kan göra er mer framgångsrika?

Prata webb med oss