Sökmotoroptimering ger fler besökare del 4

Publicerad: torsdag 19 okt 2017 johanna nilsson

Visst är det irriterande att besöka en webbsida och inte hitta det du letar efter, inte ens i menyn!? Hur lätt det är att hitta på din webbsida påverkar både dina besökares intryck och sökmotorns ranking av din sida. Därför är det viktigt att ha en genomtänkt meny och kategorisering.

Menykategorier

Antalet kategorier i din meny beror på storleken på din webbsida. Mycket innehåll av olika typ behöver fler kategorier än mer fokuserat innehåll i mindre mängd. Fundera över hur ditt innehåll kan kategoriseras och om det kräver ett fåtal eller många rubriker.

Tips!

Undvik att kategorisera innehåll efter ditt företags avdelningar eller hur ni jobbar, det är sällan intressant eller begripligt för besökaren. www.alcro.se är ett bra exempel på hur du kan kategorisera innehåll och jobba med menyer utifrån besökarens behov.    

Ordna dina kategorier logiskt

När du bestämt dig för vilka kategorier du ska ha i din meny ska de ordnas. Du kan ordna dem alfabetiskt eller efter en annan ordning som känns relevant och som besökarna kanske anser mer logisk.

Tips!

Vi rekommenderar att du ordnar din meny efter vilka sidor som är populärast bland dina besökare. Det kan du ta reda på genom att titta på statistik på dina webbsida eller låta oss göra en klick-analys.

Menyns funktionalitet

Det finns olika typer av menyer för webbsidor idag, till exempel fixerad meny expanderbar meny och megameny. Storleken på ditt utbud av produkter eller tjänster påverkar vilken meny du bör välja.

  • Den fixerade menyn ligger i överkant på sidan och följer med när du scrollar dig neråt på sidan. Alltid lätt att hitta och uppskattad av besökarna. Fungerar toppen för ett fokuserat utbud.
     
  • En expanderbar meny, även kallad drop-down, ger snabbt en bra överblick över sidorna när den fälls ut genom att du klickar på den. Den fungerar bra om du har en grund sida med inte alltför många nivåer och undersidor.
     
  • Megamenyn är bra om du har många olika undersidor och nivåer på din webbsida. Ett exempel på företag som använder sig av megameny är www.ikea.se där du kan se alla undersidor för varje kategori utan att behöva scrolla.

Det var allt för dagens inlägg. Vill du få din webbsida analyserad eller hjälp med att göra de ändringar som krävs för att rankas högre? Kontakta våra redaktörer så får du hjälp direkt!

 

Nyfiken på hur vi kan göra er mer framgångsrika?

Prata webb med oss